Povijest Društva


martinčice
izložba

Do devedesetih godina prošlog stoljeća gljivarenje se na području Labinštine, kao i u cijeloj Istri, odvijalo neorganizirano i stihijski pri čemu se činilo mnogo štete na staništima gljiva i okolišu, a zabilježeno je i mnogo slučajeva trovanja gljivama.

Potaknuti takvim stanjem grupa entuzijasta gljivara osnovala je 1990. inicijativni odbor za osnivanje gljivarskog društva. Osnovni ciljevi društva bili bi edukacija građana te uvođenje reda u oblast gljivarenja.

Prvi sastanak inicijativnog odbora održan je u Nedešćini 1990. godine. Sastanku su prisustovali Feručo Katičić, profesor Zvonko Pavičić, Klaudio Mikuljan, Anton Gregorić, Serđo Miletić, Lučano Černjul, Anton Trošelj.

Za predsjedika inicijativnog odbora izabran je Feručo Katičić. Na sastanku je odlučeno da će se osnovati gljivarsko društvo koje će djelovati na čitavom području Labinštine, a na prijedlog gospodina Serđa Miletića naziv društva bit će “Martinčica” Društvo gljivara Labinšćine.

Članovi inicijativnog odbora su se nakon inicijalnog okupljanja i dalje povremeno sastajali te međusobno kontaktirali, međutim, zbog nepovoljnih okolnosti izazvanih Domovinskim ratom, Društvo je osnovano tek 1994. godine kada je organizirana i prva izložba gljiva u Labinu u Srednjoškolskom centru “Mate Blažina” sa izloženih 150 vrsta gljiva.

Zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta i malog broja gljiva na našem području uz pomoć članova gljivarskog društva iz Delnica, sa kojima je iz početka uspostavljena dobra suradnja, sakupljen je veliki broj gljiva na staništima u Gorskom Kotaru.

Izložbu je postavio naš najpoznatiji gljivar prof. dr. sc. Romano Božac koji je odigrao vrlo važnu ulogu u educiranju naših članova i građana kroz niz narednih godina.

Osnivačka skupština održana je 22.11.1994. te je u sklopu nje izabran Izvršni odbor u sastavu: predsjednik Ruđero Faraguna, Zvonko Pavičić, Feručo Katičić, Lučano Černjul, Kruno Božićević, Elvio Basanić, tajnica Anita Paliska i blagajnica Marija Verović.

Zahvaljujući Klaudiju Mikuljanu ishođena je sva potrebna dokumentacija o pravnoj osnovi i djelovanju Društva, a Izvršni odbor je sačinio Program rada, dao izraditi određeni broj članskih iskaznica i poduzeo sve potrebne radnje za njegovo zakonito djelovanje. Društvo je pravno regulirano i registrirano u nadležnom državnom organu u svibnju 1995. godine.