Promocija knjige “Martinčica – 20 godina”


Povodom 20 godina djelovanja “Martinčica”, Društvo gljivara Labinšćine izdalo je knjigu pod naslovom “Martinčica – 20 godina”. Promocija knjige obavljena je na županijskoj izložbi gljiva u Pazinu dana 7.11.2015. i na izložbi gljiva u Labinu u organizaciji našeg društva dana 14.11.2015.

Osnovni cilj objave ove knjige bio je bolja edukacija članova Društva i građanstva te promicanje kulinarskih vrijednosti našega zavičaja. Uz opise povijesti gljivarenja na Labinštini i aktivnosti Društva tijekom dvadeset godina djelovanja, knjiga sadrži i edukacijski dio te postupke pripremanja i konzerviranja gljiva.

Knjiga „Martinčica“ – 20 godina
Autor Feručo Katičić
Urednik Marija Vorano
Lektor Božica Višković
Fotografije Arhiva društva gljivara Labinšćine “Martinčica”
Anton Gregorić, Marija Vorano, Feručo Katičić, Mladen Tatalović
Dizajn i grafičko oblikovanje Leo Knapić
Tisak Vetva Graph, Raša
Naslovnica knjige "Martinčica - 20 godina", Feručo Katičić

U uvodnom djelu knjige prof. dr. sc. Stjepan Pepeljnjak, predsjednik mikološke sekcije Hrvatskog mikrobiološkog društva, dao je pogovor i literarni dio.

U daljnjem tekstu knjiga sadrži sljedeća poglavlja:

  • Povijest gljivarenja na Labinštini
  • Osvrt na aktivnosti društva tijekom 20 godina popraćeno bogatim izborom slika o aktivnostima društva
  • Kako najlakše savladati prepoznavanje (determinaciju) pojedinih vrsta gljiva
    • poznavanje morfoloških značajki
    • osnove sistematike, staništa, vrijeme rasta i sl.
  • Razmnožavanje gljiva
  • Hranjiva i zaštitna vrijednost gljiva
  • Trovanje gljivama, kako spriječiti trovanja, prva pomoć kod trovanja
  • Opća pravila ponašanja gljivara
    • odnos gljivara prema prirodi i gljivama
    • branje gljiva i opasnosti
    • mjere zaštite pri sakupljanju gljiva
    • najčešći uzroci pada brojnosti gljiva
  • Najcjenjenije i otrovne gljive naših krajeva (opisi i slike)
  • Spremanje gljiva, praktični savjeti kod pripremanja gljiva i recepti za pripremanje
    • namaza – predjela od gljiva
    • juha
    • salata
    • gotovih jela od gljiva
  • Značajni postupci konzerviranja gljiva (sušenje, kiseljenje, zamrzavanje i sl.)
  • Veseli kutak (nekoliko anegdota i pošalica na račun gljiva)
  • Popis članova našeg društva do 2015. godine

Knjiga se može nabaviti u Društvu gljivara Labinštine “Martinčica”, A.. Selana 10, Labin ili pozivom na mobilne telefone:

  • 091 / 788 – 1104
  • 098 / 565 – 945
  • 091 / 136 – 6650

Komentari

comments